Vi har beveget oss inn i det nye året, og for mange nordmenn er dette de mest kritiske månedene gjennom hele 2017. Hva er egentlig problemet? Jo, hvor behagelige de første månedene blir er helt avhengig av om du planla julen godt nok.

Hva mener vi egentlig med ‘planlegge’? Jo, da mener vi rett og slett at du har forutsett at det faktisk kommer noen måneder etter desember også hvor du har bruk for penger, og at du ikke har brukt over evne da du feiret jul.

Mange vil kanskje fnyse av denne problemstillingen, men det er et ubestridelig faktum at massevis av nordmenn har flere tunge måneder foran seg nå. Det betyr kort og godt at de ikke har penger til noe annet enn å betale regningene sine, langt mindre å kunne håndtere uforutsette utgifter som måtte komme. Årsaken til dette er at de faktisk har brukt for mye penger på julegaver og annet i forbindelse med feiringen av julen, og selv om man naturligvis skal ha det hyggelig i denne årstiden får det faktisk være en grense for pengebruket.

Det er også svært mange som velger å ta opp forbrukslån for å komme i mål med sine planlagte innkjøp, og med mindre man har en særdeles god kontroll på økonomien sin så er dette noe vi absolutt ikke anbefaler.

Bruk av kredittkort er kanskje enda verre, i hvert fall hvis man ikke planlegger å betale tilbake før den rentefrie perioden er over. Som kjent så er slike kort være gratis å bruke hvis man betaler tilbake før denne perioden er over, men at renten blir høy etter dette.

Har man behov for lengre nedbetalingstid så er det definitivt smartere å benytte seg av forbrukslån, men når alt kommer til alt: ikke ta opp lån for å kjøpe gaver. Så viktig er ikke julefeiringen, for å si det rett ut. Hvis man ikke har råd til å kjøpe de gavene man virkelig har lyst til er det bedre at man avtaler med familie og venner at man går ned på prisen – det er tross alt bare jul.