Rett som det er spør man seg: mon tro om det var enklere før i tiden? Hva legger vi egentlig i dette, og hva var det kanskje som skulle være enklere?

Jeg tror mange mennesker i dag sitter med et ønske om at verden skulle ha vært enklere enn hva den er i dag. Hva årsaken til det er er sikkert forskjellig fra person til person, og man undrer seg som sagt ofte på om ting var enklere før. Svaret på dette er naturligvis helt umulig å svare kort på og man kan med største letthet si både ‘ja’, og ‘nei’ til dette.

Hva hadde man å tenke på før i tiden? Hva var de opptatt av? Var det egentlig enklere?

La oss ta en kjapp diskusjon. Vi opplever livet vårt som komplisert i dag og det er mange ting som gjør at det er slik. Vi har gjennomgått en rivende teknologisk utvikling og verden i 1980 så helt utrolig mye annerledes ut enn hva den gjør i dag. Og det er 1980 – hva med 1880?

Joda, livet var nok enklere på én måte, nemlig at det dreide seg om å arbeide og å overleve i grove trekk. Kanskje er dette litt forenklet, men slik er det. Det var ikke telefoner og iPads, og unger som satt klistret til en TV-skjerm gjennom hele døgnet. Det var ikke slike utfordringer da, men dette er utfordringer som vi har nå. Vi har massevis av tidstyver som stjeler fra oss, og vi har masse finansielle ting som vi må ta ansvar for.

Men snu litt på problemstillingen: hva er det vi har i dag som gjør livet lettere i forhold til de som levde for 100 år siden? Folkens, vi har det faktisk helt greit! Vi får lønnen vår på konto hver måned og vi kan kjøre på Rema og kjøpe mat!

Så enkelt er det faktisk, men samtidig så vanskelig. Det er to vidt forskjellige tider vi snakker om her, og det er nesten umulig å sammenligne dem. Men vi kan drømme og fantasere litt og tenke på hvordan det var før, men å tro at det var enklere eller bedre er ikke nødvendigvis korrekt.