Artikkel med annonselenke mot Lånemegleren.no

Hvilken metode er det smartest å anvende når man skal skaffe seg en ny bil? Er det å lease eller er det å kjøre et tradisjonelt billån, slik som de fleste gjør? (Representativt låneeksempel: eff.rente 17,89%, 65.000 o/5 år, etabl.geb. 900, totalt 96.030.)

Det finnes ingen tydelige svar på dette og det er mange forskjellige faktorer som spiller inn på denne, men vi fant en svensk historie som forteller om valget å lease, og vi har tatt oss den frihet til å oversette deler av den.

Konseptet om leasing er på ingen måte noe nytt og leasing har tatt en stor del av bilmarkedet, og også i Sverige går det oppover. Når man privatleaser leier man den nye bilen til en fast kostnad hver måned over en bestemt tidsperiode, for eksempel 36 måneder. I denne kostnaden inngår det aller meste med unntak av drivstoff, og da vanligvis service, reparasjoner og forsikring.

På generell basis fungerer det slik at man får det samme tilbudet uansett hvor gammel man er eller om man er mann eller kvinne. Løsningen kan derfor være en fordel for de yngre førerne. I artikkelen forteller Christian at forsikringen hans gikk opp fra 550 kroner til 1200 kroner etter en flytting, og han innså da kjapt at han betalte ganske mye for sin Volvo.

Han sier følgende:

Jeg gjorde en kalkyle på totalkostnadene for Volvoen, med rentekostnader, verditap, forsikring, service og andre reparasjoner og kom fram til at jeg omtrent for samme sum penger kunne lease en Skoda Octavia R5.

Forhandleren hadde en 2015 modell stående og månedskostnaden endte på 2795 kroner for bilen og en forsikring på 310 kroner. Han er naturligvis fornøyd med å ha 220 hestekrefter tilgjengelig – med garantier og serviceavtale.

Når man leaser behøver man ikke å bekymre seg over bilens verdifall, men man må ha kontroll på avtalen. Man får for eksempel en maksimal kjørelengde for leasingperioden, og å kjøre lengre enn dette kan bli kostbart.

Ulempen er dog at man binder seg opp, men det går i noen tilfeller an å overføre leasingen til en annen person. Han anbefaler at man sammenligner bilforhandlernes forskjellige tilbud og gjerne å få et konkret tilbud tilsend – for det finnes faktisk forskjeller når man skal lease også.