Har du noen gang bodd på et mindre sted i Norge? Da tenker jeg først og fremst i størrelsesordenen 500 innbyggere og mindre? Hvis ikke har du sannelig ikke opplevd mye av det ekte Norge! Dette kan være en skikkelig utfordring, og hvis du leser denne snutten så skjønner du hvorfor!

Denne artikkelen tar opp en del formelle ting som kan være vanskelig men det finnes minsanten utrolig mange flere ting som man kan oppleve som både vanskelig og tildels irriterende med disse små plassene – tro meg, det vet jeg absolutt alt om!

Har du hørt om det man nordpå kaller for ‘avensjuka’? Yes, det er et meget spesielt fenomen som egentlig går hånd i hånd med janteloven, bare at den er litt mer direkte. Avensjuka er et helt spesielt fenomen som handler om at den som lykkes med noe, det være seg jobb eller noe annet, blir uglesett. Og; han/hun blir uglesett uansett om den skryter av det eller ikke. Det kan være verdens hyggeligste person, men får du til noe så kan du være brennsikker på at du vil får stygge blikk i ryggen. Sånn er det bare og som en nabo der oppe sa til meg en gang: ‘Her ska man f*en ikkje tru at man e nokka, førr da får man f**en mæ høre det!’

Rene ord for pengene, og det er jo forsåvidt greit nok.

Det er også et ordtak som heter at man ‘ikke blir profet i egen bygd’, og dette er naturligvis noe av det samme. Å drive en bedrift på sin egen hjemplass er nesten helt håpløst. Du får så mange krav mot deg i form av at folk ønsker å utnytte deg for ‘bygdas beste’ at det nesten er til å bli matt av.

Det finnes så mange eksempler, så mange kallenavn at det nesten ikke er til å tro. Lykkes du på bygda så vær sikker på å få navn som ‘adelen’, ‘overklassen’, ‘fintfolket’ og mer til slengt etter deg – sånn er det bare. Du har da ett av to å gjøre: å dri*e i det eller å flytte til en større plass – enkelt og greit!

Sånn, da har jeg rast fra meg! Vi snakkes!